Αξιοθέατα

  • Ιερο των Μεγαλων Θεων 
  • Λαογραφικο Μουσειο Σαμοθρακης 
  • Παραλία Σαμοθρακης 
  • Παραλία Σαμοθρακη 
  • Παραλια Σαμοθρακη 
  • Σαμοθρακη καταγαλανα νερα 
  • Σαμοθρακη βραχοι στην παραλία 
  • Βαθρα Σαμοθρακη 
  •  

 Ιερό των Μεγάλων Θεών 

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και βρίσκεται στην Παλιάπολη, περίπου 7 χλμ από την Καμαριώτισσα και το ξενοδοχείο Αίολος. Ιδρύθηκε από Αιολείς αποίκους και ήταν αφιερωμένο στην λατρεία και την τέλεση των Μυστηρίων των Μεγάλων Θεών. Στο χώρο του Ιερού βρέθηκε το 1863, το άγαλμα της φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης, που σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχαιολογικό Μουσείο στη ΣαμοθράκηΣτον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης στεγάζεται το Αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης.Το Αρχαιολογικό μουσείο, χωρίζεται σε 4 αίθουσες, όπου φιλοξενούνται ευρήματα από το Ιερό των Μεγάλων Θεών. Εδώ εκτίθεται κι ένα αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, εξίσου εντυπωσιακό με το πρωτότυπο.


Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης

Στη «Χώρα», σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης. Εδώ φυλάσσονται αντικείμενα από το λαογραφικό πλούτο του νησιού που συνθέτουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της παράδοσής του. Πληροφορίες http://www.samothrace.gr/cgs.cfm?areaid=1&id=116

Παναγιά Κρημνιώτισσα

Στο νότιο μέρος του νησιού, το εκκλησάκι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου, επάνω από την παραλία της Παχιάς Άμμου. Αξίζει να το επισκεφτείτε, κυρίως την ώρα της δύσης του ήλιου, καθώς η θέα είναι μαγευτική.

Παραλίες

Παχιά Άμμος: Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού και είναι προσβάσιμη οδικώς. Πρόκειται για την πιο γνωστή παραλία της Σαμοθράκης με μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά και καταγάλανα νερά.
Κήπος: Σε απόσταση 14 χλμ από τα Θέρμα και στο τέλος του δρόμου βρίσκεται η μοναδική παραλία των «Κήπων» με ψηλά επιβλητικά βράχια και γκρίζο χαλίκι.
Βάτος: Πρόκειται για μια μαγευτική παραλία με άσπρα βότσαλα που περιβάλλεται από ψηλούς βράχους. Προσεγγίζεται μόνο μέσω θαλάσσης και με καραβάκι που κάνει το γύρω του νησιού. Λίγο πιο πέρα από το «Βάτο» βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Μεσογείου, ο «Κρεμαστός».

Βάθρες

Βάθρες και καταρράκτες στο νησί της ΣαμοθράκηςΟι «βάθρες» είναι το σήμα κατατεθέν της Σαμοθράκης και είναι οι φυσικές πισίνες - λίμνες που δημιουργούνται μέσα στις κοιλότητες βράχων μετά από μικρούς ή μεγάλους καταρράκτες. Οι πιο γνωστές είναι η «Γριά Βάθρα» και οι βάθρες του «Φονιά». Για την πρόσβαση στη «Γριά Βάθρα», θα περάσετε μέσα από τον οικισμό Θέρμα.

Για τις βάθρες του «Φονιά», θα συνεχίσετε περίπου 1 χλμ ανατολικά μετά τα Θέρμα και στο σημείο που ο δρόμος τέμνει το ρέμα του Φονιά, υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσετε το μονοπάτι, παράλληλα με το ρέμα του «Φονιά», μέσα σε ένα δάσος από πλατάνια. Η διαδρομή μέχρι την πρώτη βάθρα είναι η πιο προσβάσιμη, διαρκεί περίπου 30 με 45 λεπτά και στο τέλος θα συναντήσετε τον ομώνυμο καταρράκτη που φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα. Οι πιο τολμηροί μπορούν να συνεχίσουν, με αρκετή προσοχή, προς τη δεύτερη και τρίτη βάθρα.